Oude Muziek in de Klaas 2012

Dit vind ik bijzonder: middeleeuwse muziek uit de UB komt tot leven

11 / 06 / 2012

Hs406-3-J-70002-detail1In de Utrechtse Nicolaikerk vindt op zaterdag 23 juni a.s. een bijzondere muzikale uitvoering plaats: het Gregoriaans Koor Utrecht zal vroeg in de ochtend de Lauden van de translatie van Martinus laten klinken.

Echt Utrechts

De Lauden zijn het tweede van zeven delen van het getijdengebed dat Bisschop Radboud van Utrecht kort na 900 ter ere van Sint Maarten heeft gecomponeerd. Het is een getijdengebed oftewel officie specifiek geschreven voor 4 juli, de translatiefeestdag van Sint Maarten. Naast de relatie met de stadspatroon van Utrecht is er een bijzondere band met de Universiteitsbibliotheek Utrecht: het oorspronkelijke manuscript bevindt zich in de Bijzondere Collecties van de UB.

Het uit te voeren werk staat opgetekend in het Antifonarium (UB Hs. 406) dat in de Middeleeuwen dagelijks werd gebruikt door het kapittel van de Mariakerk in Utrecht. Na de reformatie kwam het handschrift in de Utrechtse stadsbibliotheek terecht die de voorloper van de huidige Universiteitsbibliotheek is. De Lauden beslaan maar een stuk of drie pagina’s van het totale handschrift. Omdat de geestelijken de inhoud grotendeels uit het hoofd kenden was het niet nodig om de gehele dienst uit te schrijven.

Na onderzoek en transcriptie door de Utrechtse musicologe dr. Ike de Loos wordt de compositie sinds een aantal jaren met enige regelmaat door het Gregoriaanse Koor Utrecht uitgevoerd

Lauden

Om van deze gezongen lofprijzing voor het begin van de dag te kunnen genieten moet het publiek vroeg op. Om 8 uur zal het koor in liturgische kledij de ongeveer 45 minuten durende Lauden zingen. Volgens koorlid en vakspecialist van de UB Joost van Gemert zal de uitvoering een belevenis zijn voor zowel religieus publiek als ook voor de voornamelijk muzikaal geïnteresseerde luisteraar.

Meer informatie over de uitvoering en het werk vindt u hier. De uitvoering vindt plaats in het kader van festival Oude Muziek in de Klaas.

Share