Orgeldagen Rotterdam 2011

L’ORGANISTE LITURGIQUE Orgelimprovisatieconcert door twee jonge Meesters.

In de voetsporen van Guilmant, Dupré, Tournemire, Langlais en Cochereau: beroemde Parijse organisten die met hun fabelachtige ‘Improvisations Liturgiques’ de Heilige Mis opluisterden en ook anno 2011 een nieuwe generatie orgel improvisatoren weet te inspireren.

SAMUEL LIÉGEON, orgel; prijswinnaar Haarlem 2010
HAYO BOEREMA, orgel; prijswinaar Grand Prix de la Ville de Paris 1999
m.m.v.
GREGORIAANS KOOR UTRECHT o.l.v. ANTHONY ZIELHORST

Een liturgische hervorming in de katholieke kerk leidde in de 2e helft van de 19e eeuw tot een herontdekking van het gregoriaans en de Renaissance. Maar het was ook de aanzet tot nieuw gecomponeerde muziek in oude stijl. Deze Caecilianer stijl of neo-Renaissance werd al gauw populair in grote delen van Europa, waaronder Frankrijk. Bij veel van de componisten van de Franse orgelschool, zoals Guilmant, Dupré, Tournemire, Langlais en Cochereau was de oude religieuze muziek een bron van inspiratie in hun muziek, zeker die werken die voor de liturgie bedoeld waren. Het is een heerlijke ‘Roomse’ stijl die tot op de dag van vandaag blijft boeien.

Samuel Liégeon, winnaar van het Improvisatieconcours Haarlem van 2010, en Laurensorganist Hayo Boerema, één van de grote orgelimprovisatoren van Nederland, laten zich meeslepen door deze zoetgevooisde stijl van heiligenbeelden en wierook en maken er schitterende improvisaties over. Daarin laten ze zich bijstaan door het Gregoriaans Koor Utrecht o.l.v. Anthony Zielhorst.

Ola_Glimaker_Orgeldagen-8747Ola_Glimaker_Orgeldagen-8717 Ola_Glimaker_Orgeldagen-8754  Ola_Glimaker_Orgeldagen-8742  Ola_Glimaker_Orgeldagen-8728

Share