Jan Boogaarts

Jan Boogaarts (1934 – )

Uitgave ter ere Jan Boogaarts (Door Redactie Historiën op 8 juni 2009)

Als een volslagen verrassing voor de jubilaris verscheen in mei 2009 bij Walburg Pers een liber amicorum ter ere van Jan Boogaarts.

Feestelijke uitgave ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van Jan Boogaarts
Als een volslagen verrassing voor de jubilaris verscheen vorige maand bij Walburg Pers een liber amicorum ter ere van Jan Boogaarts. Velen kennen Jan Boogaarts op de eerste plaats als koordirigent, via concerten, radiouitzendingen of via de vele opnamen op plaat en cd. Anderen komen hem vooral als organist tegen, zeker ook als adviserend expert bij de restauratie van historische orgels. Als docent heeft hij die kennis en vaardigheden bovendien decennialang overgedragen aan nieuwe generaties. Hoe lang en veelzijdig zijn loopbaan ook is; als musicus, docent,muziekwetenschapper en orgeladviseur heeft Jan Boogaarts altijd een ding centraal gesteld: het belang van de romeinse liturgie als ferment van de Europese cultuur.

Jan Boogaarts stond en staat op de bres voor de rechten van de solemnele Latijnse liturgie, alsook voor de rechten van de voorrangspositie van de gregoriaanse zang. Hij streeft het behoud na van de schat aan kerkmuziek in bredere zin, die uit de gregoriaanse traditie is voortgekomen.
Met bijdragen van Thomas Baldinger, Jan van Biezen, Antoine Bodar, Maarten Brandt, Wilko Brouwers, Marius van den Brul, Martin Claes, Hervé Courau, Peter van Dijk, Rogér van Dijk, Rudolf van Dijk, Michel Doll, Willem Elders, Joost van Gemert, Jaap Goetze, Arnoud Heerings, Louis Houet, Walter Marzilli, Cées Mertens O.S.A., Aukje van de Mortel-Boogaarts, Otto Novak, Albert Richenhagen, Henk Rijkers, Martijn Schrama, Jacques van Steen, Gabriel Steinschulte, Nelly Stienstra, Rudi van Straten, Frans Vervooren O.C.D. en Anthony Zielhorst.

onder redactie van Jeroen Boogaarts, Tympano Choro & Organo. Liber Festivus In Honorem
Jan Boogaarts, Uitgeversmaatschappij Walburg Pers, ISBN 978.90.5730.579.5, prijs € 56,00 – 304 pagina’s.

=====================

Jan Boogaarts groeide op in Helmond en bezocht daar de lagere school en het Borromaescollege. Studeerde piano, orgel, koordirectie, schoolmuziek aan het Brabants conservatorium te Tilburg en het Koninklijk Conservatorium in den Haag. Behaalde het doctoraalexamen muziekwetenschappen aan de Rijksuniversiteit te Utrecht.

Organist
Jan Boogaarts was op al op jeugdige leeftijd (1947) organist van de Gerarduskerk in Helmond. Tot 1956 bespeelde hij het orgel in diverse kerken in Helmond. Daarna werd hij Organist/directeur van de Eusebiuskerk in Arnhem. Vanaf 1984 is hij organisttitulair van
de Sint Walburgisbasiliek in Arnhem. Gaf vele concerten in binnen- en buitenland. Maakte opnamen voor radio,tv en plaat.

Dirigent
Begon zijn loopbaan als dirigent in 1957 bij de Arnhemse Zangvereniging. In de periode 1957-1992 stond hij voor ruim tien koren o.a. diverse koren in Arnhem, het Utrechts Studenten Gregoriaans Koor, Cappella Traiectina, Vocaal Ensemble Conservatorium Tilburg, Kamerkoor Koninklijk Conservatorium Den Haag. Trad op als gastdirigent van het ensemble Coqu in Utrecht en verzorgde gastdirecties in binnen- en buitenland. Is sinds 1967 de dirigent van de Interparochiële Schola van Arnhem.

Docent
Heeft muzieklessen gegeven aan het Kat. Gelders Lyceum in Arnhem, was hoofdvakleraar koordirectie aan het Brabants Conservatorium in Tilburg en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Van 1963-1999 Wetenschappelijk medewerker en docent muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit van Utrecht. Verzorgde in het buitenland diverse gastdocentschappen o.a. aan de universiteiten van Sao Paulo en Leuven. Is repetitor van het zusterkoor van het Carmelietessenconvent “Nazareth” in Arnhem.

Adviseur
Is sinds 1967 actief als adviseur bij restauraties van orgels. Heeft de restauratie van het Smitsorgel in de Martinuskerk in Sint-Oedenrode ook begeleid. Was orgeladviseur van de Prov. Gelderse Monumentencommissie en muzikaal adviseur van het Noord Brabants Genootschap.

Publicist/componist
Publiceerde een 50-tal artikelen in binnen- en buitenlandse tijdschriften. Schreef het boek: “Inleiding tot het Gregoriaans en de Liturgie”. Componeerde ruim 70 werken voor: spreekkoor, koor a cappella en met begeleiding van orgel. Werken voor orgel en orgel quatre-mains en nog werken voor andere instrumenten.

Bestuursfuncties
Was bestuurslid van meerdere organisaties en is vanaf 1993 voorzitter van Ward Nederland en vanaf 1995 Vice-praeses van de Consociatio Internationalis Musicae Sacrae te Rome.

Prijzen/Onderscheidingen
Won in 1977 de radio Warszawa-prijs, werd in 1981 benoemd tot Companheiro Bandeirantes, Brazilië. Erelid van de Academia Paulistana da Historia, Sao Paulo. In 1983 Ridder in de Orde van St. Gregorius de Grote.

Share