Concert “Op weg naar Pasen”

Gregoriaans Koor Utrecht zingt Gregoriaanse gezangen voor de Goede week

De Goede Week is één van de hoogtepunten in de kerkelijke kalender. In deze week staat het lijdensverhaal van Jezus Christus centraal. Niet alleen binnen de kerk spreekt dit verhaal tot de verbeelding, maar ook daarbuiten, getuige de grote populariteit van de passies van Bach en van The Passion. De vroegst overgeleverde verklankingen van het lijdensverhaal vinden we in de eeuwenoude gregoriaanse gezangen voor de Goede Week. Die weerspiegelen de dramatische hoogte- en dieptepunten uit het lijdensverhaal met een grote melodische intensiteit.

Op zondagmiddag 10 maart 2024 zingt het befaamde Gregoriaans Koor Utrecht (GKU), onder leiding van dirigent Anthony Zielhorst, een selectie van bekende en minder bekende gregoriaanse gezangen voor de Goede Week. Tussendoor lichten zij die gezangen toe. Bij een aantal gezangen zullen zij de aanwezigen uitnodigen om met het koor mee te zingen. Uitgevoerd worden onder andere de intochtshymne Gloria Laus voor Palmzondag, het bekende gezang Ubi caritas voor Witte Donderdag, het responsorium Tenebrae factae sunt voor Goede Vrijdag, één van de Lamentaties van Jeremias voor Paaszaterdag, het grote Exsultet voor de Paaswake en de sequentia Victimae Paschali Laudes voor Paasmorgen.

Het Gregoriaans Koor Utrecht werd in 1968 opgericht door Jan Boogaarts (+ 25 dec. 2023). Het koor heeft in de afgelopen 55 jaar veel uitvoeringen gegeven in binnen- en buitenland. Hoogtepunten zijn de vieringen van de Goede Week en Pasen in Parijs (15x) en Praag (5x), de opening van het jaarlijkse Festival voor Religieuze Muziek in Maastricht (10x), de concertreizen naar Rome in 1985, 1995 en 2005, de radio- en televisieoptredens en uiteraard de vele plaat- en cd-opnames. Sinds december 1998 staat het GKU onder leiding van Anthony Zielhorst. Het koor telt momenteel 18 zangers.